Az OCR sportág egyik legnépszerűbb formája lesz a sprint - Running Warriors OCR Sprint, Bánk

Magyarországon első alkalommal került megrendezésre az OCR új szabályrendszere szerinti sprint futam, ahol 1+ km távon, nehéz és dinamikus akadályok tömegével kellett megküzdeni páros futamokban. A terepakadályokat is számolva 28, csak az épített akadályokat számolva 21 volt a pályán!

 

A verseny reggelén a nevezettek sorsolással kerültek párokba, akár vegyesen is, a befutóidő számított, nem volt kieséses a verseny.

Az elsőknek talán kicsit nehezebb volt, hiszen a többiek már a segítségükkel látták versenykörülmények között a pályát. Ami nem volt egyszerű… erős, meredek terep, nehéz, technikás akadályok. A kánikulai meleg csak extra volt…

Hogy legyen némi számszerű elképzelés a verseny nehézségeiről – a legtöbb versenyző 20 perc felett teljesítette az alig több, mint 1 km hosszú pályát! És nem lazsáltak...

Az első futamból már látszott, hogy hiába a rövid pálya, a győzelem az utolsó pillanatig nyitott, 4 alkalommal cseréltek helyet a vezető pozícióban.

Az első futam egyik indulója Lajos így nyilatkozott a célban:

Első ilyen versenyem, ma reggel egy barátomat hoztam a versenyre, aztán kis rábeszélésre brahiból neveztem. Nagyon tetszett, főleg a kis peremes akadályok. Régen 9 évig szkanderoztam, amiatt ezek könnyebben mennek. A meredek emelkedős futás viszont nem az én esetem, bár ebben is akarok fejlődni. 46 éves leszek pár nap múlva, nekem ez elsősorban a jó közérzetről szól, de érzem benne a kihívást is. Persze, hogy jövök máskor is!

Alextől hatalmas küzdést láthattunk, minden akadályon foggal-körömmel küzdött:

Az első ilyen versenyem, nagyon tetszett, nem csalódtam benne! A crossfit miatt sok minden ismerős, de a víz… na az meglepett. Más minden, csúszik és bizonytalan. Nagyon király volt! Hétfőn lesérültem edzésen, de így is élmény volt. Jövök máskor is!

A rajt után egy komplex akadállyal indult a pálya, rövid sprint után jött egy palánk, majd a négykézlábas hosszú emelkedő. Lépcső futás lefelé, több magasságú palánksor, majd egy OCR akadály a „kétkezes peremes”. Mindenhol volt 3 próbálkozási lehetőség, itt többen ki is használták ezt. Patak, két víz alá bukással, meredek partfal, egy újabb OCR akadály a „lengő fal”. Újabb patak, „dupla A létrával” a kijáratnál, rövid futás után egy függeszkedő peremes OCR akadály, kúszás, lengőgyűrűk… és a „dupla A létrás” akadálytól kezdve a pálya visszafelé teljesítése!

Az első 15 percen belüli időt futó 17 éves Horváth Robi így beszélt a versenyről:

Nagyon erős, dinamikus, pálya, nagyon észnél kell lenni rajta. Szerencsére a futam előtt kaptam pár terepfutó tanácsot, így tartalékoltam a többi futamra is! Most az EB-re készülök, holnap rövid távú OB futam lesz ugyanitt, hosszabb távon pedig az OCR sportágban képzelem el a jövőmet.

Robi a nap végén a kiírás szerint ismételt és egy káprázatos 10:06,5 idővel pályacsúcsot teljesítve nyerte a versenyt.

Vele sokáig nagy versenyben volt Tamás:

Elsősorban az akadályok tetszettek, alapvetően falmászó vagyok, a futás még nem az erősségem. Egy triatlon edző mondta a verseny után, hogy jó a futóstílusom, ez motivál. Amúgy Czinege Erik segít az edzéstervben, most az EB-re készülök, így talán az egyetlen kritikám, hogy összetett akadályok még nagyon sokat javítanának a versenyen.

A női első helyezett Szarka Tünde, aki március óta műveli az OCR sportot, nagyon boldog volt, hiszen ez volt a harmadik ilyen verseny az életében.

Nagyon tetszett, igazán nekem való volt, hiszen az alapokat megszereztem a street workoutban, itt pedig nem volt sok a futás, ami még nem igazán megy. A meredek emelkedő csillagos ötös volt, igazán megalapozta a verseny hangulatát. Szeretnék minél több hasonló versenyen indulni, de idén az Európa-bajnokságot még nem akartam bevállalni.

Kelemen-Loboda Dorián az első futamban indult, ő avatta fel a pályát, de a nap folyamán ő is még egyszer teljesítette a versenyt, ahol az időn is javított, az akadályokat pedig ekkor már sikerült hibátlanul teljesítenie.

Kétszer is indultam, mert úgy éreztem maradt bennem még, az első futamban pont a számomra előnyös erő elemeken hibáztam. A másodikban már nem. A holnapi OB miatt kicsit rossz, hogy a kezemről lejött a bőr, de iszonyatosan élveztem minden méterét a versenynek. Elég magas vagyok, és a korábbi sportjaim miatt jelentős izomtömeget cipelek, de imádok emelkedőn futni, amiben van kihívás. Ezért is tetszik nagyon ez a pálya! Nekem inkább a hosszabb távok fekszenek, de imádok maxolni ilyen sprintversenyeken is!

A nők versenyében Páder Zsófi szerezte meg az ezüstérmet, röplabdás múltjából adódóan a robbanékonyságot igénylő pálya tetszett neki, de az OCR akadályok még próbára tették.

Különleges és nagyon nehéz verseny volt, de élményfaktorban maximális! Volt néhány holtpontom, de folyamatosan tudtam haladni, hála az utóbbi időszak tudatos felkészülésének, edzéseinek. Látom a korlátaimat, itt is kiderült, hol kell még fejlődnöm. De lelkesedésem töretlen!

Running Warriors OCR sprint eredmények:

Nők:

1. Szarka Tünde 18:13,5

2. Páder Zsófia 22:12,0

3. Szilágyi Nikolett 36:26,5

Férfiak:

1. Horváth Róbert 10:06:5

2. Horváth Zsolt 10:07,0

3. Martyin László 11:41,5